Клинички прегледи и терапија, Вакцинации, Дехелминтизации, Хируршки интервенции, Домашна посета моб: 078 206 972

СТЕРИЛИЗАЦИЈА НА ВАШЕТО КУЧЕ, ШТО ДА ОЧЕКУВАТЕ И ПОСТОПЕРАТИВНА НЕГА


Помислата дека вашето куче ќе оди на операција е застрашувачка. Некои оперативни зафати се стандрадни, вообичаени и рутински во денешно време. Меѓутоа  стерилизацијата е голем и инвазивен хируршки зафат кој не треба да се потценува како таков бара соодветна постоперативна нега кај поголем дел од пациентите. 

Постоперативната домашна нега е доста важна за неговoто заздравување. Едноствано сопствениците треба да го разберат самиот зафат  и да бидат запознаени со истиот и да ги следат инструкциите упатени од страна на ветеринарниот хирург. 

                                                                                                                                                                  
Што е стерилизација ?

Хируршката интервенција стерилизација представува  хируршки оперативен зафат со кој се отстрануваат женските полови органи (јајници и матка) со цел превенција на непланиран гравидитет на кучката со што после интервенцијата кучката нема да има циклус и нема да може да раѓа. Самиот зафат се изведува кога кучето е под генерална односно општа анестезија. Истиот зафат се изведува и од други причини како на пример пиометра или рак на матка и др.

Вакцина на кучињата- кога треба да го вакцинирате вашето куче и зошто?

Првата вакцина која вашето куче може да ја прими е  веќе со 7 недели и обезбедува краткотраен имунитет. Наредната вакцина која е на 10 недели и која ги штити нашите миленици од.

После давањето на вакцината имунитетот настапува за 7-14 дена ( па во овој период уште треба да се внимава на кучето и да не му се дозволувa контакт со други кучиња ). Со оглед дека имуниот систем на младенчињата уште не е доволно развиен за да нуди трајна сигурност, со 13 недели се врши ревакцина која ја засилува отпорноста од овие исти болести. Овде мораме да истакнеме дека иако од овие болести најлесно заболуваат младите кучиња, од нив можат да заболат и возрасни кучиња па е неопходно оваа вакцина да се повторува секоја година.

Беснило
Вакцинацијата на кучињата против беснило е задолжителна по закон и мора да се извршува еднаш годишно. Законот пропишува користење мртва вакцина која создава солиден имунитет без никакви пропратни реакции. Првата вакцина против беснило може да се даде веќе со 3 месеци старост но програмата за вакцинација обично ја остава оваа вакцина за четвртиот месец.
Гласините кои кружат дека кучето ќе остане мало и дека нема да го достигне својот полн потенцијал се апсолутно неточни и претсавуваат само уште една заблуда со која се бориме секој ден.

ИЗБОР НА МИЛЕНИК ЗА ВАШИОТ ДОМ И СЕМЕЈСТВО


Бидете внимателни при изборот на вашиот миленик!
Секогаш внимавајте кога купувате куче или посвојувате од некого или од стационар за кучиња.


 Ќе се прашате зошто е ова важно? 

Пред да го земете кучето секогаш поминете една рутинска проверка на самото место пред да го земете бидејќи при подигањето на кучето во целата таа еуфорија и емоции и љубов ќе заборавите на некои клучни работи поврзани со понатамошното здравје на вашиот миленик. Кога сте во посета на стационар или пет шоп или било кој друг објект обрнете внимание на следниве работи:
  • Дали миленикот изгледа здраво?
  • Дали објектот во кој престојува е чист и добро организиран и на кое ниво е хигиената во истиот објект?
  • Дали миленикот при првиот контакт со вас изгледа среќно, весело или пак  е исплашено, збунето со тажен поглед итн... ?
  • Дали е во добра кондиција слабо/дебело?
  • Дали температурата во објектот е соодветна?
  • Дали има влага во самиот објект?
  • Дали има достапност на свежа и чиста вода?
  • Дали има достпаност на чиста храна/чисти хранителки пред секој миленик?
  • Каков е односот на вработените према милениците и односот кој го имаат према вас однсоно каков впечаток ќе ви остават?

16 Корисни показатели како подобро да го разберете вашето куче

Како да разберете што сака?
Научете го јазикот на телото на вашето куче. 
На тој начин ќе изградете посилна релација.


                                

                       
                                                  

Зошто креторот на расата лабрадудл се кае за својот изум?

Сега веќе деведесет годишниот Воли Конор, одгледувач на лучиња од Австралија, во 1989 година ја створил расата лабрадудл, како би ги задоволил специфичните потреби на еден пар од Хаваи. 
На жената и било потребно куче водиќ за слепи особи, а нејзиниот сопруг бил алергичен на кучиња со влакна како на лабрадорот.  Неговото решение било да ги вкрсти расите пудлица и лабрадор. 
Ова вкрстување станало голем тренд во светот, што луѓето почнале да вкрстуваат пудлици со било која друга раса и добивале многу симпатични кучиња, но не обратиле внимание дека се загрозува нивното здравје. 
Многу мешани раси на кучиња добиени со вкрстување, вклучувајќи го и лабрадудл се осетливи на наследни болести, што го отежнува нивниот живот, но и животот на нивните сопственици.                                             

Уживање за прв пат во купка


Некои кучиња целиот живот го поминуваат на улица. За тоа време, тие се справуваат со разни тешкотии, понекогаш нивните приказни имаат среќен крај. Таква е приказната за еден питбул кој бил пронајден во пластична кутија, повреден, исплашен и гладен.

Неговите спасувачи го однеле на преглед, го хранеле и нашле привремен дом. Наскоро следеше и првата бања, а овој питбул беше особено задоволен и уживаше. Неговите нови сопственици  го снимаа моментот и го споделија видеото со светот со надеж дека ќе ги охрабрат другите да прават слични работи. Видеото можете да го погледнете подолу.                           

Наскоро во регионот ќе се прави крематориум за миленици


Неодамна во Белград најавена е постапка за изградба на животински гробишта, во која ќе има и крематориум миленичиња. 

Најавена е набавка за изработка на техничка документација за добивање градежна дозвола и изведување на работи. Местото каде што ќе се спалуваат мртвите животни ќе се состои од два дела - дел за прием и складирање и крематориум.

За потсетување, претходно оваа година беше одобрен урбанистички проект за изградба на гробишта за миленичиња по јавен увид, што беше еден од предусловите за натамошно дејствување. 

Дали кучињата знаат да препознаат лажго?


Дали некогаш сте се обиделе да го излажете вашето куче, наводно да ја фрлите топката кон него или да го насочите во погрешна насока, но тој да не наседне на вашите намери? Според последните истражувања, нашите крзнени придружници брзо сфаќаат на која личност не треба да му се верува и со тек на време почнуваат да ја игнорираат.

Неодамна напишавме за една студија која открила дека кучињата знаат да прават разлика помеѓу весели и лути лица и да постапуваат на нив, а списанието Animal Cognition изнесе детали како кучињата знаат кога некој лаже.

За да се утврди ова, истражувачите предводени од Акика Такока од Универзитетот во Јапонија во Кјото испитале 34 кучиња во три круга. Во првиот круг, тие возбудливо им покажаа на кучињата каде се крие храната и со тоа добија доверба. Но, во вториот круг, истите испитувачи лажеа затоа што им покажаа на кучињата празен сад. Во третиот круг, испитувачите повторно го покажаа садот за храна, но кучињата повеќе не одговорија, јасно укажувајќи на одредено ниво на недоверба или барем збунетост.

За да утврдат точно за што станува збор, истражувачите донеле нов испитувач што кучињата не го знаеле. Тој возбудено ги посочи кучињата во садот за храна и кучињата повторно реагираа добро.

ДОМАШНА ПОСЕТА моб: 078 206 972